albina-online forum
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

biostup - PRACTICA

3 participanți

In jos

biostup - PRACTICA Empty biostup - PRACTICA

Mesaj Scris de bmdna Dum Aug 04, 2013 6:02 am

Buna ziua domnule Ioan,

Felicitari pentru blog, felicitari pentru ce faceti. Sint un apicultor incepator care incearca sa fie echidistant. Spuneam ca sint incepator. Am cumparat o familie de albine in anul 2011, in luna iulie, cu tot cu un stupul in care era, orizontal pe 20 de rame.

Urmaresc cu interes mai multe bloguri, forumuri, dar pana astazi nu m-am decis sa postez nicaieri. Forumul dvs. este primul in care postez. Sa stiti ca eu sint echidistant. Nu ma intereseaza in mod deosebit sa obtin productii record de niciun fel. Eu am un serviciu iar apicultura o practice doar pentru ca imi plac albinele. Nici bani nu am de gand sa iau, am sa ma dezvolt cat am sa pot pe propriile puteri. Pentru ca am observant ca sinteti incepator si dvs. m-am gandit ca va va folosi ce voi scrie aici. Poate ca va folosi si altor incepatori. Am un biostup din 2011, din cel cu 5 rame in buzunar. L-am cumparat pentru ca, incepator fiind, mi se parea interesant. L-am folosit deja doua sezoane si mi-am format o parere obiectiva. Parerea mea e si cu bune si cu rele. Am vrut sa postez pe blogul domnului professor, dar am vazut ca nu exista nicio postare critica, deci ceva se intampla cu ele, pentru ca eu nu cred ca nimeni nu a incercat vreodata sa scrie si ceva critic. Vreau sa va spun ca am citit si apiardeal si,pe langa exagerari, sa stiti ca au si ei dreptate in unele privinte. Iata care sint constatarile mele dupa utilizare si dupa ce am vizionat cam tot ce a postat domnul professor (nu am cumparat manualele pentru ca acelea nu sint manuale - acelea sint o serie nesfarsita de adaugiri de tot felul, condimentate cu observatii utile si adevarate.). Am urmarit si toate filmele dumneavoastra, pe care le gasesc foarte utile.
Am sa grupez observatiile pe sezoane apicole.
1. Toamna.
- Stupul este bun pentru hranirea simultana a trei roiuri dar nu poate fi utilizat pentru hranirea a trei familii. Familiile, toamna, sint prea mari ca sa incapa intr-un biostup cate trei, fie el si cu 6 rame in buzunar. Acest lucru domnul professor nu il spune. Sau poate domnia sa are niste familii mici. Sau poate ca familiile mele sint prea mari.
- In cazul in care se pun trei roiuri, toamna intr-un biostup, este foarte probabil ca una din matci sa se piarda sau una din familii sa se depopuleze (cea care este asezata spre nord, pentru ca oricum ai pune stupul, tot ai macar o familie care sa aiba perete la nord).
- Tratamentul antivarroa se face exceptional in acest tip de stup. Tratamentul fie el cu varachet, apivar, acid oxalic sau alte substante. Aspirarea varroa este posibila, dar functioneaza doar atunci cad stai mereu in stupina si faci permutari de rame. Este ca si la campul de cartofi, poti culege gandacii cu mana daca nu ai altceva mai bun de facut. Daca esti un apicultor normal, care nu deschide toata ziua stupul, nu se poate sa scapi de varroa fara tratament. Din experienta pot spune ca, la stationar, nu e nevoie chiar de tote tratamentele indicate de unele carti. Eu am facut doar 3 serii de administrari pe familie, toamna.
- Unificarea se poate face exceptional in acest stup!
- Schimbarea unei matci se poate face exceptional in acest stup.
2. Iarna
- Iernarea 3 in 1 este dezastruoasa. Umiditatea din stup este groaznica. Acest fapt l-ati constatat si dvs., se vede si in unele filme ale d-lui professor. Familia care are perete la nord va avea umiditate mare, va fi asa de multa apa incat va curge in tavita de jos iar celulele goale din faguri se vor umple si ele. Daca va uitati la filmele d-lui professor, in primavera cand scutura cate o rama, curge apa din cellule. Iernarea 2 in 1 este exceptionala, dar ea se poate face asa si intr-un stup obisnuit. Crre ca asta a si fost motivul pt care dl. professor a iernat stupina sa iarna trecuta doar 2 in 1.
- Daca se utilizeaza folie, accesul in timpul iernii este foarte facil, fara zgomot si permite interventii urgente. Eu era sa pierd a treia familie, avea rama din margine mucegaita complet si era mucegai si pe rama urmatoare, asa ca am procedat urgent la scoaterea ei, chiar daca era februarie si cu pierderea de albino respective, la scuturare.. Sfatul meu este sa nu incercati sa iernati 3 in 1, iar 5 in 1 sau 6 in 1 sint fantasmagorice.
Voi continua in mesajul urmator pt ca nu stiu cate caractere incap intr-o postare

bmdna
Vizitator


Sus In jos

biostup - PRACTICA Empty continuare biostup

Mesaj Scris de bmdna Dum Aug 04, 2013 6:47 am

Primavara
- stimularea se poate face in mod exceptional datorita interventiei facile. Se poate vedea daca s-a consumat ce s-a pus.
- Dezvoltarea are loc foarte rapid. Eu am iernat 3 in 1 (lucru pe care nu-l voi mai face) intr-un biostup si am mai avut familii separate in stupi obisnuiti (verticali). Roiurile din biostup s-au dezvoltat rapid, am facut un fel de expandare (a trebuit sa scot mai rapid familia din spate pentru ca suferea de umezeala (era mucegai peste tot). In final, roiul care a ramas si a beneficiat de culegatoarele de la toate familiile a facut o productie buna de miere. Eu nu am mers pe inmultire intensive pt ca nu sint interest. Cred ca si la 2 in 1 rezultatele ar fi exceptionale.
- Colectarea polenului se poate face in bune conditiuni, dar, obligatoriu sa se cearna bine. Faptul ca placa activa este orizontala este un neajuns.
- Daca apicultorul este interesat de inmultire, stupul bio este foarte bun, dar nu trebuie lasate familii 3 in 1 prea mult pentru ca pana la urma albinele patrund la familiile vecine si este posibil sa omare un a din matci. Ati vazut si dumneavoastra ca ati patit asta (bondarul respective nu a avut nicio treaba cu matca) si in filmele domnului professor apare de multe ori situatia cu matca pierduta. Parerea mea este ca atunci cand familiile sint puternice (ocupa fiecare cate 6 rame) probabililtatea ca albine batrane dintr-o familie sa ajunga la familia vecina este foarte mare, iar de aici la uciderea matcii este doar un pas. Eu zic ca daca familiile se dezvolta, trebuie mutate in stupi separate, cate una in stup sau maxim 2 dar cu urdinise la 180 de grade.
- Culegerea varroa cu rama claditoare este foarte buna. Ea incepe primavera dar se poate face si daca familia se afla intr-un stup obisnuit, fie el vertical sa u orizontal. Singurul avantaj al biostupului este accesul facil, atat.
- Ramele sint crescute exceptional, dar albinele tot fac cellule de trantor. Oricat de bine ar fi fagurii lipiti, chiar daca este rama claditoare, albinele tot vor face niste cellule de trantor cand au chef. Nu am observant diferente majore, care sa justifice achizitionarea de biostupi in aceasta privinta.
4. Vara
- Nu am observant nicio diferenta notabila intre biostup si un stup vertical obisnuit in ce priveste lucrul atunci cand se urmareste obtinerea de miere. Daca cineva doreste sa produca miere, nu se justifica achizitionarea de biostupi. Eum aveam de gand sa cumpar mai multi dar, din experienta a rezultat ca nu se justifica. Daca ai o familie puternica, ea va ocupa tot biostupul, atunci la ce-ti mai trebuie biostup, poti lucra cu ea si intr-un stup obisnuit. Asta este constatarea mea din practica. Daca dumneavoastra doriti sa produceti si miere in afara de roiuri sfatul meu este sa va cumparati stupi obisnuiti.
Eu am tot cautat stupul care sa mi se potriveasca. la fel va sfatuiesc si pe dumneavoastra sa faceti. Eu am ajuns la stupul perfect pentru mine si, daca sinteti interest, putem schimba idei pe tema asta. Si pe alte teme sinr deschis sa comunic, fara jigniri, fara acuze nesustinute. Eu nu elimin din start nimic, dar critic cand e de criticat (cu argumente) si laud cand e de apreciat.

Acum as vrea sa spun ceva despre ce face domnul professor. Va sigur ca este parerea mea de om de pe margine, care judeca si care chiar are un stup din acesta bio. Filmele domnului professor m-au invatat cam 70% din ce stiu eu. Dar nu acestea de astazi, ci acelea de pana in anul 2012. Imi aduc aminte cu drag de filmele vechi, acelea erau lectii de apicultura, se aplicau oriune, la orice stup aveai, si erau atat de elocvente. Din pacate, incepand cu 2012 domnul professor paseste pe un taram care se desprinde incet-incet de realitate. Ce face domnia sa e un fel de cercetare, care se poate foarte putin aplica in practica... . Imi pare rau sa o spun, dar domnul professor a devenit un comerciant care isi vinde Marfa. Nu am sa spun ca nu este constit asa cum spun cei de pe alte forumuri. Am sa spun ca este un fel de comerciant, ca cei care vand tigai. Nu este aproape nicio diferenta. Ba este una. Cei care vand tigai, vand o tigaie ca atare dar domnul professor face tot felul de modificari, dupa idei care ii vin peste noapte. Eu am cumparat un biostup in 2011 dar prea putin din stupul ala se aplica acum. Observ ca se merge spre 5 in 1, 6 in 1, cu rampe de zbor in caturi, mai sus, mai jos. Aceste lucruri nu mai sint serioase si, in cazul incepatorilor chiar deformeaza realitatea. Se formeaza perceptia falsa ca daca te dotezi cu biostupi faci mii de euro pe stup, ca poti colecat polen 7- 8 luni pe an si faci nu stiu cate sute de lei pe zi din asta pe un stup. Noi care incepem sa avem habar despre apicultura stim ca nu este asa, dar cine le va spune asta incepatorilor? Daca se puteau face atatia bani atunci domnul professor ar fi facut avere si nu ar mai fi muncit. Manualele... de ce sa le cumpar daca sint doar niste filmari de-a lungul sezoanelor, fara o idee clara de la inceput, fara un cuprins coerent? Eu cred ca manualul ar trebui sa fie ceva universal. Ar trebui sa te invete cum se face apicultura asa cum se invata la scoala de soferi sa conduci o masina. La scoala de soferi nu te pune sa faci scoala pe ce masina vrei sa cumperi... .

Domnule Ioan, apreciez deschiderea dumneavoastra. Eu chiar nu am crezut ca nu veti sterge postari, dar vad ca nu stergeti, deci sinteti un om correct si va apreciez pentru asta. Va doresc numai bine si... mai tinem legatura, daca va intereseaza.

bmdna
Vizitator


Sus In jos

biostup - PRACTICA Empty Re: biostup - PRACTICA

Mesaj Scris de serban vasilica Dum Aug 04, 2013 8:18 am

Sa fiti binecuvintat. E bine cind oamenii isi dau seama ca totu-i marketing. Ca domnul Ursu face greseli majore care dauneaza cel mai mult celor incepatori. Mi-as dori ca cei care cred ca se pot obtine sute de milioane cu un astfel de stup, sa inceapa asa ca dumneavoastra cu unu. Dar si asa e rau ca sunt bani multi pe care domnul profesor si-i insuseste nemeritat. Nu am nimic cu dinsul, nu l-am jicnit niciodata dar cind stii ca este o mare escrocherie, inima din tine nu te lasa sa nu spui ca--i hotie pe net. Chestia cu 5 in 1, sau 6 in 1, sunt greseli pe care omul le face cind vezi ca incepi sa te faci de ris, cind vezi ca nimic nu merge, dar culmea este ca te duci in jos si mai mult.

serban vasilica

Mesaje : 7
Data de înscriere : 23/07/2013

Sus In jos

biostup - PRACTICA Empty Re: biostup - PRACTICA

Mesaj Scris de Admin Dum Aug 04, 2013 10:04 am

Buna seara si va multumesc pentru ca ati postat pe acest forum , intradevar se pot spune multe despre acest model de stup si intradevar se incepe sa se exagereze dar probabil sa ajuns la 5 in 1 din motivele costurilor prea ridicate si pentru ca , catul sa aiba o intrebuintare si pe timpul ierni , eu cred ca in dorinta de a face bine domnul profesor poate sa si greseasca .
Eu bineanteles in viitor voi lua si alti model de stup si sunt in cautarea unei asemnea model dar strict pentru inmultire dar voi vedea mai incolo deocamdat sa trec peste iarna, umiditatea foarte mare sper ca anul acesta sa o rezol am niste idei si le voi pune in aplicare , modelul acesta de stup trebuie vazut ca un mic vagonas si aplicand multe lucruri ca la vagon , am inceput sa pun despartitoare si totusi cred ca albinele nu vor omora o matca sper sa fi fost un accident nefericit , pana acum nu au mai fost probleme.
Bineanteles nu exclud orice tip de problema dar voi incerca sa le rezolv pana atunci am reusit sa ajung la 13 nuclee , matcile au eclozat acum sa vad daca se vor imperechea , per total zic eu ca ce mi-am propus am reusit cu acest bio stup , si la anu daca trec cu bine de iarna baza va fi imultirea dar voi trece si la productie, va salut si va mai astept cu postari care le consider eu foarte importante pentru oricine doreste sa ingrijeasca albine.

Admin
Rangul 1 peste 30 postari
Rangul 1 peste 30 postari

Mesaje : 55
Data de înscriere : 19/07/2013
Varsta : 43

http://albina-online.blogspot.com

Sus In jos

biostup - PRACTICA Empty Domnule Serban

Mesaj Scris de bmdna Dum Aug 04, 2013 10:18 am

Nu-mi pare rau pentru ca am cumparat stupul. Il folosesc si este foarte bun, in anumite limite. Pot sa spun ca nu se justifica diferenta de la un stup obisnuit la biostup. Poti ca ai in stupina cativa stupi din astia, sa faci roi, sa schimbi matci. Dar sa ai o stupina numai din astia ar fi o mare greseala.

Din pacate si in domeniul apiculturii vad ca marketingul pune stapanire pe tot. Cand m-am apucat in 2011 am luat-o de la 0. Nu am avut vreodata albine si nici rude sau prieteni n-au avut. N-am avut de la cine sa invat ceva. M-am apucat sa studiez pe net, am dat de forumuri, apiardeal care mi s-a parut foarte tare. Si este bun, trecand peste unele polemici sterile. Vreau sa spun ca nu am vrut sa castig nimic de pe urma albinelor, pur si simplu am fost mereu fascinate de lumea lor. Am pornit cu un stup si cu multa rabdare. De pe forum am aflat de Hristea. Cred ca Hristea a fost cel mai mare theoretician apicol. Nu stiu, probabil ca cele doua carti pe care le-am citit le=a scris inspirandu-se de la altii, dar mi se par cartile cele mai complete si care trebuie citite de toti incepatorii, fiind inca foarte actuale (ma refer la ABC Apicol si Stuparitul). Am fost foarte dezamagit de alte carti scrise mai recent de alti autori. Acolo erau scrise niste chestii foarte generale si de multe ori aveam impresia ca omul ala scrie doar din ce a citit, ca n-a tinut vreodata o rama in mana.

Apoi l-am descoperit pe domnul professor. Recunosc ca este foarte experimentat si are harul de a-i invata pe altii. Spun inca odata ca majoritatea cunostintelor le am din filmele dumnealui, dar filmele de dinainte de 2012. Are acolo si unele situatii care ar merge mai degraba la "nu faceti ca ei" - poate ati vazut filmul cu roiul de pe creanga, in ce mod a fost cules. Dar tot am invatat si de acolo ceva. Din pacate, incepand cu 2012 s-a intamplat ceva cu dl. professor. Eu nu stiu, poate ca nu-si da seama. Adica refuz sa cred ca ce face este doar in scopul de a face vanzare. Ma gandesc ca nu le are cu calculatorul si tot ce posteaza este montat de cineva... ma gandesc ca nu citeste ce se spune pe alte forumuri. Ma gandesc ca este manipulat de cineva care administreaza aceasta afacere si care-l mana in aceasta directie. Nu prea imi pot inchipui un cadru didactic, cu rezultate bune, care sa treaca la o exploatare pur comerciala.

Acum poate si ACA ar putea sa faca ceva. Eu am absolvit cursul ala de apicultura anul acesta. Sincer va spun ca-mi pare rau pentru bani. partea teoretica a fost prezentata de o cucoana care vorbea din carti (asta a fost majoritatea cursului) iar partea practica a fost prea putina si a fost facuta de cineva competent, dar foarte in fuga. Cred ca la curs ar fi fost bine sa li se spuna cursantilor ca nu exista catiguri astronomice din apicultura si ca este multa munca. Domnul de la partea practica auzise de acest stup si a fost critic, dar a trecut repede peste. Ba, am aflat la curs ca banii care se dau pe programe se dau aiurea. Era un cursat care avea un proiect si tinea pe o singura vatra 150 de familii si nu pleca nicaieri cu ele. A fost foarte mirat sa afle ca tine un numar mult prea mare pentru o singura vatra. Cred ca cei care I-au dat banii ar fi trebuit sa-i spuna ca este un chin pentru albine daca tii asa multe familii intr-un singur loc. Cursul a fost iarna si-i mureau familii pe capete. pai cum sa nu-I moara daca el vroia doar sa puna mana pe banii europeni? Pana la urma si acel curs este tot marketing. Domnii de la ACA si-au luat banii... pe unii cursanti nici nu I-am vazut vreodata la curs, iar la examen s-a copiat cu raspunsurile pe masa. Deci, nicio baza in aceasta asociatie.

Sincer va spun ca am citit postarile de pe apiardeal dar nu am vrut sa scriu acolo. Multi din ce ce scriu sint incrancenati, vorbesc in cel mai bun caz pe de rost si totul a devenit acolo o discutie sterila. Raman incepatorii care daca dau de dl. professor care e bine indexat pe google, incep cu 6 in 1 si va fi esec lamentabil pentru ei dar un profit frumusel pentru domnul professor. Acum eu sper ca domnul Ioan sa fie correct si sa nu stearga aceste postari si aici sa avem doar discutii constructive.

bmdna
Vizitator


Sus In jos

biostup - PRACTICA Empty Buna seara domnule Ioan

Mesaj Scris de bmdna Dum Aug 04, 2013 10:39 am

Sigur ca se pot face imbunatatiri astfel incat sa se evite diverse problem cum este cea a condensului. Daca ne ducem la carti, acestea spun ca un stup trebuie sa aiba o constructive simpla. Biostupul, asa cum este el deja contrazice ce spun cartile, dar dumneavoastra vreti sa-i mai puneti si alte chestii, deci il faceti si mai complicat. Eu nu zic ca nu va functiona, dar se vor justifica pana la urma costurile? Albinaritul este o activitate speciala dar si aceasta trebuie sa fie sustenabila, adica trebuie sa tii cont de ce investesti si sa scoti macar banii investiti. Domnul professor si-i scoate cu varf si indesat, dar cei care cumpara biostupi, cand si-i vor scoate? Nu toti vrem sa facem doar inmultire, odata trebuie sa ne oprim si sa facem si productie. Iar in productie biostupul este aproape la fel ca orice stup vertical. De ce sa dai 5 milioane daca poti sa-l iei cu 2? Dumneavoastra ati facut un calcul? Bine, poate ca nu va intereseaza acest aspect, dar in tara sint oameni care vor sa castige o paine din apicultura. Pentru ei orice ban conteaza. Ce am scris eu mai sus este pentru acesti oameni, aflati la inceput si care ar putea fi tentati de castigurile astronomice prezentate de dl professor. Eu as avea o jena sa iau bani munciti de un om si sa-i vand niste vise.

Va felicit pentru nucleele obtinute! Eu am recunoscut, pentru inmultire stupul este foarte bun. Este bun si in productie, dar nu se justifica costurile.

Stupul este foarte bun si pentru familii ragalie, asa cum spune domnul professor, dar pentru familii de productie, este la fel ca orice stup vertical. Dumneavoastra veti ierna nucleele astea 3 in 1 daca vreti, dar, va spun eu, la familiile de productie nu veti putea ierna decat 2 in 1, si cei doi nu vor fi familii normale ci una normal si una ragalie. La mine familiile de productie ocupa la iernare 8-10 rame. Anul trecut le-am chinuit, le-am redus ca sa intre in 3 in 1 dar nu voi mai face prostia asta. Cel putin una din cele trei familii va avea perete la nord si va fi locul unde va condensa toata umiditatea din tot stupul.

Va salut

bmdna
Vizitator


Sus In jos

biostup - PRACTICA Empty Re: biostup - PRACTICA

Mesaj Scris de Admin Dum Aug 04, 2013 11:56 am

Eu am achizitionat cele 5 volume a sasea no mai consider importanta , iar in acele volume este prezentata iernarea familiilor de albine , nu am vrut sa fac reclama la videomanual dar trebuie sa va spun ca acolo exista iernarea pe toate categoriile de famili , adica de roi pana la famili puternice, iar in acele filme domnul profesor nu a batut in cuie iernarea 3 in 1.
Eu totusi cred ca va fi ok singura diferenta la care  ma gandesc este daca le voi ierna pe orizontal toate ramele fara sa mai pun un roi in capul a celor 2 iar stupul sa fie orientat spre soare astfel toate cele 3 roiuri vor avea fata spre aceasi directie ,dar ma mai gandesc , totusi am vorbit cu niste batrani iar in timpul colectivizari se facea si apicultura , iar stupi erau luati si bagati in alte lazi de dimensiuni mai mari iar locul gol dintre cuti era umplut cu rumegus, astfel rezulta o lada enorma dar pierderi nu au avut .
In caz de pierderi erau trasi la raspundere si se plateau cu penalizari diverse, dar nu  prea sa intamplat asa ceva.
Aratandui acest stup a zic ca nu e nici o exagerare doar ca sau pus mai multe albine si se umple stupul mai repede.
Deci afland aceste informati am zis ca voi captusi exteriorul stupului cu polistiren inca nu stiu de care , dar astfel stupul isi va mentine caldura foarte bine, singura problema fiind aerisirea care trebuie asigurata dar am rezolvat si aceasta problema voi folosi colectoarele de polen pe baza de grila anti soareci iar aerisirea va fi facuta pe toata suprafata urdinisului , astfel facand aceste modificari si cu tratamentele la zi ar trebui sa fie o iernare avantajoasa pentru albine.
Da si mai e o chestie folosirea anticamerei care la anumiti roiuri mai slabi se poate folosi deja va crea ceva intersant dar voi vedea cum vor evolua , importan=t e sa ai bani de polistiren , dar totusi daca te apuci de albine eu zic ca trebuie sa te astepti si la cheltuieli si sa ai rabdare multa , findca este destul de solicitant dar mai mult pshihic decat fizic , iar orice greseala te costa, atentie la urdinisuri in perioada aceasta odata cu toamna albina isi mareste instinctul de a acumula hrana in unele cazuri vor deveni putin mai nervoase si vor intapa mai des , iar acest instinc va duce si la producerea de furtisaguri .
Postarile importante se vor gasi si pe blogul albina online , nu voi sterge nici o postare , tocmai de acea am creat acest forum sa fie la vedere si ca sa fi si mai vizibil postarile importante vor fi puse pe blog unde vor putea fi vazute de vizitatori blogului.
Postarile de mai sus vor aparea si ele numai bine.

Admin
Rangul 1 peste 30 postari
Rangul 1 peste 30 postari

Mesaje : 55
Data de înscriere : 19/07/2013
Varsta : 43

http://albina-online.blogspot.com

Sus In jos

biostup - PRACTICA Empty Re: biostup - PRACTICA

Mesaj Scris de Feerary Dum Aug 04, 2013 12:54 pm

ma bucur pt postarile lui bmdna... vreau sa spun ca si eu am invatat multe din filmarile lui Ursu, dintre toti apiculltorii care au filmari pe net, el ii singuru care prezinta, defapt prezenta, situatii si aplicatii in apicultura. Chiar avea productii mari si familii de invidiat. De exemplu are niste lectii bune despre inmultirea si valorificarea matcilor de schimb linistit si a familiilor care schimba linistit.. eu acum aplic ceea ce am vazut la el(referitor la schimbul linistit). ----Eu din fericire, am inceput cu 2 orizontali, i-am iernat pe 8 rame... sa mentii o familie la 6 rame ii ca si cum ai oprii un copil sa mai creasca de la 6 ani. Am vazut ca si dl Olaru a urcat puiet in cat pt ca familia a ajuns la o dezvoltare mai mare... referitor la feromonii matcii, ii imposibil sa nu omoare matca unul altuia, chiar si hranirea 2 sau 3 in 1, ii o invitatie la furtisag si la omorat de matca. am vazut ca este bun pt inmultire si unificare dar in rest are numai dezavantaje... folia ii o tortura pt ele:( chiar mi mila de saracele...
Ma bucur pt acest forum si pt ca se poate vb deschis, fara a fi cenzurat, cum am patit eu pe alte forumuri referitor la nesimtita neseriozitate a fam Romanescu, despre care nu se poate vb pe acele forumuri.
Domnule Ioan, eu zic ca o sa faceti treaba buna in apicultura, dar asta doar daca o sa incercati si alte modele de lazi. Va apreciez pt ceea ce faceti si eu unu sunt dispus la o colaborare. Si sa nu iernati cu folia pe stupi pt ca in cel mai fericit caz, pe langa mucegai, va veti alege cu puiet varos

Feerary

Mesaje : 2
Data de înscriere : 03/08/2013

Sus In jos

biostup - PRACTICA Empty Re: biostup - PRACTICA

Mesaj Scris de Admin Dum Aug 04, 2013 10:46 pm

Buna ziua si ma bucur de continuitatea acestor postari , vreau sa spun de ce am urcat puietul in cat apoi vedeti daca e ok, precum stiti am crescut un numar semnificativ de rame in total vreo 60 ,la inceputul lui iulie am vazut un filmulet la domnul profesor unde folosea imultitoru de matci pentru a creste rame , acea idee am folosito si eu dar nu vroiam sa intaresc alti roi cu puietul care al luam pentru a face loc altor rame care le puneam la crescut , deci ca sa fac loc ramei pus la crescut am decis sa iau o rama sau 2 cu puiet si am pus-o in cat astfel faceam loc rramelor noi , cu toate ca domnul profesor a recomandat folosirea ramelor cu puiet la intarirea altor roiuri astfel am mai crescut 7 faguri noi , odata cu scurtarea zilei albinele inceteaza constructia fagurilor iar din acel moment dupa ce eclozeaza albina pusa in cat , fac schimb de rame cu cele din cuib astfel voi creste cantitatea de albina pentru iernare, dupa strangerea cuibului rar sunt famili care ajung pe 7-8 rame asta depinde si de cum sunt stranse , le voi ierna cu folia dar cu fundul gol fata de anul trecut.

Admin
Rangul 1 peste 30 postari
Rangul 1 peste 30 postari

Mesaje : 55
Data de înscriere : 19/07/2013
Varsta : 43

http://albina-online.blogspot.com

Sus In jos

biostup - PRACTICA Empty Buna ziua

Mesaj Scris de bmdna Lun Aug 05, 2013 5:59 am

Am inteles de ce ati mutat puietul sus si foarte bine ati facut. Este normal ca familia sa se dezvolte. Eu iernez doar familii de la 7 rame in sus, cu exceptia roiurilor care pot fi mai mici. Nu tin familii slabe, pentru ca asa am invatat din carti si pana una alta cartile sint o buna sursa de informare.

Azi am observant pentru prima data in acest an ca albina scoate trantorii afara, deci e gata cu anul apicol.

Cat despre videomanual, sigur sint informatii utile. Dar acela nu este un manual adevarat. Un manual se proiecteaza, I se stie dinainte structura. Ce a facut domnul professor a fost sa grupeze niste filme dupa cum I-au iesit, dupa cum a filmat. Vedeti ca dupa un timp tot mai scoate un volum... E ca in filmele cu Rocky de pe vremuri sau cele cu Rambo, tot mai aparea o serie, si tot cu bataie era. Daca era un manual adevarat isi facea structura dinainte si se apuca de lucru si nu apareau suprapuneri. Asta este parerea mea si o spun deschis. Are informatii utile, dar nu este manual, ar putea fi o selectie de momente importante in stupina.

bmdna
Vizitator


Sus In jos

biostup - PRACTICA Empty Re: biostup - PRACTICA

Mesaj Scris de Admin Lun Aug 05, 2013 6:26 am

La mine au inceput mai demult sa scoata trantori mai ales la stupi care au prins putere , iar in legatura cu filmarile de pe videomanual intradevar sunt filmari care sunt facute in functie de lucrarea care domnul profesor a considerato importanta ,dar pe mine unul ma ajutat foarte mult.

Admin
Rangul 1 peste 30 postari
Rangul 1 peste 30 postari

Mesaje : 55
Data de înscriere : 19/07/2013
Varsta : 43

http://albina-online.blogspot.com

Sus In jos

biostup - PRACTICA Empty Raspunsuri punctuale

Mesaj Scris de bmdna Mar Oct 01, 2013 10:54 am

Buna seara,

Sunt Cristi, biatul prof . Ursu, nu sunt apicultor (lucrez in zona IT) dar am discutat si participat la o serie de lucrari la stupina cand eram mai tanar si mergeam cu tata la stupi. Pe partea online il ajut pe tata, el avand doar timp sa lucreze si sa filmeze atunci cand poate. In rest nu poate fi contactat decat pe telefon. Am discutst destul de mult cu el despre Bio Stup si as vrea in baza acestei discutii sa punctez cateva lucruri:

As dori sa incerc sa rspund punctual la cateva critici aduse Bio Stupului, atat cat ma pricep.

1. Toamna. Exista un film recent filmat chiar de mine in care tata arata cum dintr-o familie pe 12 rame se mai pot obtine alte doua cu care sa se ierneze. Pregatire iernat, captarea naturala varroa destructor si obtinerea a 2 matci la Bio Stup - Ioan Ursu
http://apicultura-online.blogspot.com/2013/08/pregatire-iernat-captarea-naturala.html

Este complet ineficient sa se ierneze cu o famile pe 12 rame, in orice lada doriti. Pentru a avea putere sa ierneze eficient, familia de pe 12 rame trebuie comprimata la 6 rame sau poate chiar 5 (in functie de populatia de albine si de calitatea maticii). Concentrand albina reusim sa-i dam forta sa ierneze. Cele 6 rame trebuie sa fie suficent de inchise la culoare ca sa retina caldura si sa contina si miere. Din aceasta cauza familia de albine pe 12 rame se comprima la 6 iar in primavara se va expanda. Familia va trece iarna cu bine iar primavara va ajunge imediat la 12 rame.
Bio Stupul gazduieste 3 familii comprimate sau 3 roiuri obtinute din familia principala. Daca vedeti filmele tatalui meu din iarna lui 2011 - 2012, in care a iernat cu toata stupina (inainte de furtul facut de Rotau), 3 in 1 o sa vedeti ca nu a fost deloc dezastruata, iar iarna a fost destul de grea.

2. Daca cineva vrea sa obtina cartofi bio, atunci da, trebuie sa fie pregatit sa-i culega cu mana dar vor fi si mai scumpi pe piata. De ce credeti ca mancarea BIO in general este mai scumpa decat cea normala? Important este ca exista un mecanism de colectare 100% NATURALA a varroa, mecanism ce nu poate fi aplicat la un stup clasic. Cine are ochi de vazut, vede, cine nu ....NU E foarte simplu. Varro destructor sta la baza tuturor celorlate boli, pentru ca ea distruge imunitatea albinei. Daca se scapi de varroa, atunci albina va face fata mult mai bine altor boi.

3. Iernarea 3 in 1 NU ESTE DEZASTOAZA (filmele tatalui meu va contrazic cu prisosinta) iar umiditatea nu este groaznica. In mod sigur nu este mai rea decat la un stup clasic. 3 in 1 inseamna MUUUUUULT mai multa caldura decat la o singura familie, iar cand este cald, nu se face condens.
Condensul apare daca exista zone libere in stup. Acolo se poate compensa eventual cu altceva (poate hartie de ziar la la domnul Ioan Olaru), insa va asigur ca situatia e mult mai buna ca la un stup clasic.

4. Iarna trecut a iernat 2 in 1 pentru ca avea roiuri pe 3-4 rame. In conditiile acestea e mai eficient sa stai 2 in 1 pt ca altfel ar ramen zone prea mari libere. Am mai scris asta si pe blog si pe YouTube la comentarii. De la 4 rame in sus e eficient sa stai 3 in 1.

5. Inmultirea intensiva trebuie sa va preocupe in mod constant daca vreti productie MARE de miere. Daca in fiecare an aveti o generatie de matci tinere de doar un 1 vechime in primavara, atunci sa vedeti diferenta. Credeti ca urmatorul film e un trucaj? - aici se aplica conceptul inei iernari reusite si matci tinere....
https://www.youtube.com/watch?list=PL1F53687B877EE026&v=OV0gLid24Uo

6. Ca sa va citez:

"Culegerea varroa cu rama claditoare este foarte buna. Ea incepe primavera dar se poate face si daca familia se afla intr-un stup obisnuit, fie el vertical sa u orizontal. Singurul avantaj al biostupului este accesul facil, atat."

Ia asa vedem: - Intr-un stup clasic cu 2 caturi puse, credeti ca accesul la rama claditoare este facil? Ridicati 2 caturi (grele cu miere), descoperiti toata famila ca sa colectati rama claditoare. Daca nu ajungeti la timp, ati incurcat-o ca o sa aveti o crescatorie de varrora. La Bio stup se ridica doar roinita si se colecteaza rama claditoare. Vi se pare asta un lucru minor? Daca rapsunsul este da, va rog sa va mai ganditi. Accesul facil al matcii la rama claditoare, face ca TOATE ramele din cuib sa NU mai AIBA buchete cu celule de trantor. Vi se pare asta un lucru neinsemnat? Mai ganditi-va ..... Va rog sa nu minimalizati lucrurile EXTREM de importante. Nu aveti dreptate cand spuneti ca albinele tot fac celule de trantori. Probabil nu ati folosit rama claditore cum trebuie si atunci ... e si normal sa se intample. E mai usor sa dam vina pe stup, rame etc decat pe greslile sau nepriceperea noastra. NU? Nu v-ati intrebat de ce altii nu au avut astfel de probleme?

7. Repet: Se numeste "Bio Stup - Ioan URSU" pentru ca lupta mult mai eficient cu varroa decat un stup normal si deci se pot obtine astfel produse bio mai usor. Trebuie respectate toate condiitiile aferent (plecand de la zona melifera si sfarsind cu recoltarea si depozitarea meirei de albine).

8. Pt. Serba Vasilica: Tata iubeste albinele si este entuziasmat de ideile sale. Cei care nu-l cunosc il pot eticheta sarlatan, coemrciant, etc. Nu cred ca dupa 35 de ani de apicultura poti fi etichetat astfel... In fine, mai bine puneti mana pe telefon si discutati direct si apoi incercati etichetari.

9. Referitor la Video Manuale: Tata nu este Discovery sau BBC. Si-a propus sa lucreze si cand gaseste situatii interesante sa le filmeze. E un fel de manual Hands ON (adica invatam din situatii practice). Nu uitati ca trebuie sa si lucreze la stupina. Ca sa realizeze un manual structurat, etc, ai nevoie de o echipa de filamre, editare, etc si farte multe resurse fianciare si sa neglijezi munca la stupina. Nu e usor. El e doar unul singur impreuna cu 2 baieti cu experienta TV. Lucrul cel mai important este ca cineva sa invete CEVA vizionaand filmele. Daca dumenavoastra domnul meu aveti CLAR in cap cum sa arate un astfel de manual, cine va opreste sa va faceti dumneavoastra unul asa cum va doriti? O sa vedeti ca nu e usor, nu e usor deloc. ideea de baza este invatarea. Cine doreste sa invete nu se plange de astfel de lucruri.

10. Nu va legati de 6 in 1. E doar o idee pe care o avea in cap. El se gandeste mereu la cum ar putea imbunatati lucrurile. Oricum el incearca pe pielea proprie inainte sa recomande. Deci nu va faceti griji in privinta asta. Cand incerci sa inovezi, testezi mereu lucruri noi. Unele sunt bune, altele nu. De ce valegati de lucruri experimentale?

Ma opresc aici. O seara buna si iernat bun va doresc tuturor!














bmdna
Vizitator


Sus In jos

biostup - PRACTICA Empty Raspunsuri punctuale

Mesaj Scris de cristiU Mar Oct 01, 2013 10:57 am

La postarea de mai sus am postat ca fiind din partea userului bmdna. Credeam ca raspunsul se adreseaza lui si din cazua asta l-am folosit.

cristiU
Vizitator


Sus In jos

biostup - PRACTICA Empty domnului Cristi

Mesaj Scris de bmdna Dum Oct 06, 2013 2:50 am

Buna ziua domnule Cristi,

Mie nu-mi place sa discut cu personae care pornesc din start cu idea de a contrazice. Si dumneavoastra contraziceti chiar si cand nu contraziceti. Va rog sa recititi punctul 6 din postarea dumneavoastra. Cat despre asa zisul manual, vedeti si dumneavoastra ca nu e manual. Va rog sa fiti cu bun simt, eu n-am spus nicaieri ca as fi in stare sa fac vreun manual, asa ca nu jigniti.

Spre deosebire de alte persoane eu nu sint cazut din luna. Nu am niciun fel de interes, nu vand si nu cumpar nimic ce ar putea fi afectat de business-ul tatului dumneavoastra. Nu am nimic cu domnia sa ca om. Ba chiar il stimez. Urmaresc chiar si lectiile sale de matematica. Este un om extraordinary. Numai ca merge intr-o directie gresita. Sint curios la ce va mai face reclama dupa apiluk.

Eu am spus ce am avut de spus si am citit ce ati spus si dumneavoastra si pot sa spun ca in tara asta toti ne pricepem la toate. Sper ca cei care doresc sa inceapa ceva in apicultura sa reflecteze si la cele scrise de mine.

O zi buna!

bmdna
Vizitator


Sus In jos

biostup - PRACTICA Empty Re: biostup - PRACTICA

Mesaj Scris de Admin Dum Oct 06, 2013 3:40 pm

Domnl Cristi a raspuns criticilor , deci nu aveti de ce sa va alarmati si-a expus punctul de vedere in privinta criticilor , iar in privinta reclamelor , oricine are dreput sa faca reclama la un produs la care are aprobarea producatorului chiar verbala , daca dansul , domnul Profesor Ursu considera un lucru bun si crede cu toata taria ca este bun atunci vom incerca sau cel putin vom citi despre acel lucru ca alternativa , deci avem optiuni .

Admin
Rangul 1 peste 30 postari
Rangul 1 peste 30 postari

Mesaje : 55
Data de înscriere : 19/07/2013
Varsta : 43

http://albina-online.blogspot.com

Sus In jos

biostup - PRACTICA Empty domnului administrator

Mesaj Scris de bmdna Lun Oct 07, 2013 1:23 am

Buna ziua,

Este ultima data cand mai postez aici. Dumneavoastra ori nu pricepeti ori va faceti ca nu pricepeti. Totul este marketing, ca sa vanda domnul profesor stupi, roiuri si asa numitele manuale. Atata timp cat spui ca numai cu stupul asta faci performanta este clar ce urmaresti. Domnule Olaru chiar credeti ca numai cu biostupul se recolteaza polen de calitate? Va asigur ca sint colectoare din care se obtine un polen si mai curat. Productia de polen nu depinde asa de mult de stupul in care este familia. Depinde in primul rand de vreme, de disponibilitatea polenului in natura iar apoi depinde si de puterea familiei si alti factori. Cat despre domnul Cristi m-am lamurit, povesteste din amintiri de cand mergea cu tata in stupina. O ultima observatie: daca vreti sa se inteleaga ce comenteaza domnul Cristi, ar trebui ca pe blogul dumneavoastra sa postati si ce am scris eu. Altfel comentariul pare in aer, la ceva ce nu exista.
Succesuri!

bmdna
Vizitator


Sus In jos

biostup - PRACTICA Empty Re: biostup - PRACTICA

Mesaj Scris de Admin Lun Oct 07, 2013 4:40 am

Imi pare rau ca asa decideti dumneavoastra as dori totusi sa continuam dezbaterea , vad ca , cunoasteti bine tainele acestor albinute , dar daca dumneavoastra decideti sa nu mai spuneti nimic nu are rost sa pun pe blog , va multuesc mult pentru ce ati postat poate intr-o zi vor fi de folos cuiva , si trebuie inteles ca se poate face apicultura si intr-un bustean dar nu asta era esenta ci pur si simplu folosirea acestui model de stup , sau scris carti despre diferite modele de stupi si folosirea lor , nu vad nimic rau in folosirea bio stupului , bineanteles daca se considera ca nu este nevoie de teorie atunci cum lucrezi cu acest model .

Admin
Rangul 1 peste 30 postari
Rangul 1 peste 30 postari

Mesaje : 55
Data de înscriere : 19/07/2013
Varsta : 43

http://albina-online.blogspot.com

Sus In jos

biostup - PRACTICA Empty Re: biostup - PRACTICA

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum